Tydzień II

MENU zmienia się co 4 tygodnie

Poniedziałek
Śniadanie: Kanapka z pieczywa mieszanego z masłem (60 g), parówka z szynki (60 g), herbata ziołowa: melisa z miętą
Obiad – I danie: Zupa kalafiorowa z makaronem (250 ml)
Obiad – II danie: Jajko sadzone (50 g), ziemniaki (100 g), miks sałata z sosem jogurtowym z jabłkiem (50 g), kompot (200 ml)
Podwieczorek: Koktajl bananowo- jabłkowy (150 g)
Wtorek
Śniadanie: Kasza manna z owocami na mleku słodzona miodem (150 g), 1 kanapka z pastą ze słonecznika (20 g)
Obiad – I danie: Zupa: barszcz ukraiński (250 ml)
Obiad – II danie: Pierogi mięsno- warzywne posypane zieloną pietruszką (5 szt.- 200 g), kompot (200 ml)
Podwieczorek: Owoc
Środa
Śniadanie: Pieczywo żytnie z masłem (60 g), kurczakiem pieczonym i sałatą (40 g), herbata owocowa
Obiad – I danie: Zupa: krupnik na żołądkach drobiowych

(250 ml)

Obiad – II danie: Ryż zapiekany z jabłkiem, cynamonem i sosem waniliowym (250 g), kompot (200 ml)
Podwieczorek: Ciastka z suszonymi owocami
Czwartek
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku (150 g), 1 kanapka z pastą z soczewicy (20 g)
Obiad – I danie: Zupa: krem z batatów i marchewki (250 ml)
Obiad – II danie: Indyk w sosie śmietanowym z warzywami na parze (150 g), kasza pęczak (100 g), kompot (200 g)
Podwieczorek: Owoc
Piątek
Śniadanie: Pieczywo pszenne z masłem (60 g), pasztetem rybnym i ogórkiem (40 g), herbata owocowo- ziołowa
Obiad – I danie: Zupa kapuśniak (250 ml)
Obiad – II danie: Naleśniki z białym serem i polewą truskawkową (2 szt.- 250 g), kompot (200 ml)
Podwieczorek: Rogaliki z budyniem